miercuri, 28 noiembrie 2007

Organizationala 2 - Confruntarea cu haosul

Extras din "Funky Business" - Jonas Ridderstrale si Kjell Nordstrom

"Omenirea trece din nou prin vremuri de haos. Problema e ca nu reactioneaza prea bine la nesiguranta. Schimbarea conduce in mod inevitabil la agitatie, iar reactia generica la agitatie e reducerea dramatica a libertatii (NR: pe un astfel de fond apar deseori dictaturile)(...) Evitarea nesigurantei sta in firea omeneasca. Cand companiile angajeaza consultanti, nu fac decat sa cumpere reductoare de nesiguranta.(..) Reducerea nesigurantei e o parte ritualica a vietii corporatiste. Cand incepi o slujba noua, petreci o zi sau doua intr-un program de incorporare. Organizatia iti spune cum sa te comporti. Totul e drapat intr-un limbaj corporatist amabil , dar p[ractic asta se intampla. Noi credem ca siguranta corporatista afabila trebuie sa lase locul complexitatii. Credem ca raspunsul optim sta in imbratisarea complexitatii si nu in incercarea de a o elimina. (..)

S-ar putea ca asta sa ne pastreze sanatosi la minte. La urma urmei, daca te evaluezi in raport cu nesiguranta, viata tinde sa arate un pic mai bine si, din contra, in comparatie cu siguranta, pare irelevanta si deprimanta. Daca totul se misca continuu, singurul lucru fix este individul. (..)

In trecutul apropiat, rolurile noastre erau predefinite. Biserica sau corporatia ne dadea scenariul istoric. Nu mai e cazul. Ca sa ai succes intr-o lume a teatrului de improvizatie, trebuie sa iti pui intrebari. Trebuie sa te cunosti pe tine si obiectivele tale. E managementul prin obiective aplicat individului. Autodefinirea e singurul mijloc de a-ti crea o viata mai buna. Asta le da liderilor din orice organizatie o noua sarcina: sa produca nesiguranta. Liderii autentici le lanseaza oamenilor provocari, nu ii controleaza. Liderii adevarati ii elibereaza."

Niciun comentariu: