sâmbătă, 2 februarie 2008

Prosti si flamanzi, haideti sa radem!

Intr-unul din filmele romanesti de referinta, am auzit o replica de toata frumusetea: "Iarta-i Doamne, ca sunt prosti si flamanzi". Replica venea din gura unuia care nu era nici ungur, nici evreu, nici _____ - completati voi cu orice nu tine de roman simplu si verde. Pentru cine se gandeste ca "nici altii nu sunt mai breji ca noi", zic OK, cu siguranta prostia si foamea nu sunt marci inregistrate romanesti, ele circula universal dinaintea revolutiei digitale, a economiei globale sau a entogenezei poporului tricolor. Pe de alta parte, privind cu putina sarguinta critica inspre natia noastra, aproape oricine sesizeaza cele 2 aspecte. Ar fi greu sa nu gasim defect in care noi sa nu excelam, nu-i asa?

Amuzant e faptul ca de fiecare data in care noi, romanii, ne catalogam astfel conationalii, avem grija sa NU ne includem, ca indivizi, in multimea aratata cu degetul. Sau daca ne includem, o facem ca sa justificam vreo nereusita sau sa santajam emotional pe cineva (am zis santaj? pardon, vroiam sa spun "sa impresionam").

Suntem amuzanti cand ne vaitam ca "ce bine ne-ar fi fost daca eram mai prosti", despre acest lucru am scris intr-un articol anterior. Ma intreb de ce nimeni nu ridica in slavi virtutile faptului de a fi flamand? Orice..... pana la stomac, boieri dumneavoastra! Aici cred ca ne inscriem binisor in zona orientala, deoarece doar anglo-saxonii pot filozofa pe burta goala.

Tot amuzanti sunt si cei care analizeaza cauze, cauta indicatori, comenteaza sau propun solutii scriind despre aceste lucruri. Eu cred, cel putin din acest motiv, ca sunt o persoana amuzanta si mai cred ca toti ne putem mandri cu capacitatile proprii de a-i amuza, cu voie sau fara voie, pe ceilalti. Oricum, lumea devine un loc mai bun in momentul in care stim sa radem si sa ne amuzam (iar specialistii recomanda sa incepem cu noi insine :-) )

Iata cateva exemple.

Poti fi PROST pentru ca:
- alergi dupa cai verzi pe pereti in loc sa te concentrezi la lucrurile pe care ti le doresti
- inveti exclusiv pe pielea ta
- crezi tot ce ti se spune / esti mama&tata prudentei
- ai incredere in oricine / n-ai incredere in nimeni
- crezi ca esti perfectionist dar de fapt complici inutil lucrurile
- etc.

Esti FLAMAND dupa*:
- cariera
- bani
- aprecierea celorlalti
- putere
- influenta
- pasari calatoare
- etc.

Asadar, vreau sa va propun un exercitiu de ras, protagonistii principali fiind PROSTIA si FLAMANZEALA (proprie si individuala)**. Cum facem asta?

Fiti sinceri cu voi insiva 1 minut, ganditi-va la defectele, piticii pe creier sau poate lucrurile pe care le pretuiti cam mult sau cam des, si daca va infloreste un zambet in coltul gurii.... evrika! Iata aspectul de care, probabil, merita sa radeti si sa ii dati "locul cuvenit" in galeria prioritatilor personale. El va face sa fiti mai prosti sau mai flamazi decat ar trebui; tot el va impiedica sa va bucurati plenar de viata sau sa realizati mai mult.

Disclaimer:
*S-ar putea spune ca la capitolul FLAMAND, multi punem ambitii personale. Iar ambitia nu e un lucru rau, insa de la un moment dat, ea se poate transforma in "prostie". Deci, re-evaluarea periodica a ambitiilor e buna.
** Este un exercitiu individual prin care avem sansa ca 1 minut sa nu ne luam chiar atat de mult in serios. Nu e un exercitiu letal. Nu contine cafeina, nicotina sau grasimi. Pentru validarea exercitiului nu s-au facut teste pe animale, iar practicarea lui nu pune in pericol stratul de ozon, fauna marina sau padurile Amazonului.

Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.