miercuri, 16 ianuarie 2008

I have the PUSSY so I make the RULES

Let's fantasize about...

Deunazi am vazut acest lucru, scris pe o ceasca de cafea, si ca barbat ce ma aflu, prima reactie pe care am avut-o a fost de intrigare si amuzament. Adica, cine are pussy inseamna ca face regulile? Altfel spus, luarea deciziilor, trasarea strategiilor sau scenariilor de viata isi are alfa si omega, inceputul si sfarsitul in pussy? Nimic nu dispare, totul se transforma... prin pussy? Are God pussy sau avem un pussy god?

Fara nici o indoiala, pussy-ul este o chestiune de interes pentru majoritatea barbatilor. Mintile noastre graviteaza in jurul acestui fenomen al naturii, devenind inspiratie atat pentru genialitati cand si pentru cele mai crase porcarii. Nu e o scuza ci acceptarea unui fapt.

Lasand la o parte elogiul pentru Pussy, ca nu despre asta vreau sa scriu, e interesanta asocierea celor 2 elemente PUSSY si RULES.

(Ca sa mai glumesc nitel, chiar si simpla alipire a celor 2 termeni deschide largi subiecte de cercetare : vorbim de regulile lui Pussy sau Pussy rules! - nu poti spune Pussy rocks!, pietrificarea in acest caz se lasa cu lacrimi.)

Daca spunem ca Pussy este metafora feminitatii iar Rules este rezultatul demersului masculin, putem avea o noua enuntare a feminitatii "Sunt femeie, deci barbata!". Daca va suna putin brambura, chiar asa este - puritatea definitiilor e greu de gasit. Daca nu va suna brambura, foarte bine din nou pentru ca din nou e asa - sunteti bine conectat in realitate.

Good ol' times

Daca elogiem vremurile trecute unde femeia si barbatul aveau fiecare locul si rolul lor in societate, descoperim ca:
- Feminitate insemna emotie, toleranta, senzualitate, intuitie, submisivitate, compromis, grija si sustinerea grupului
- Masculinitatea insemna competitie, logica si rationament, orientare spre rezultate, dominanta, eliminarea adversarilor, individualism etc.

Lucrurile erau asezate pe un calapod. Erau clare. Dar vin anii 60 si 70, revolutia sexuala si emanciparea femeilor iar lucrurile se schimba. Sigur, mult mai putin si pregnant in societatea romaneasca. Inclusiv cultul Elenei Ceausescu era o cvasi-sforaiala, ea ramanea tot un apendice a lui Tovarasului.

Transformarea si emanciparea femeilor din Romania o vedem acum, intr-o piata libera, care ofera access femeilor in lumea afacerilor, o lume inchisa si rezervata cel putin pana acum 50 ani doar barbatilor. Lumea baniilor, a targetelor, a competitiei le este deschisa. Masculinitatea lumii afacerilor vine pe tava cu bune si rele: individualismul, balls-ul in negocieri, incapatanarea, ganditul la rece, impetuozitatea, cultul orgoliului, nevoia de structura si multe altele.

Nivelul 1,2 / Hofstede / Observatii

Cum se acceseaza si transforma un grup inchis? Level 1, te faci frate cu dracul pana treci podul, singura sansa este sa adopti regulile grupului respectiv. Level 2 deja esti in grup, poti incerca, si este mai simplu sau mai greu in functie de abilitati si circumstante, sa schimbi sau alterezi regulile grupului:
- dupa maniera pe care tu o crezi potrivita pe structura ta interna
- daca nu ai adoptat sau infectat deja mult prea bine cu regulile acelui grup

Interesant este si studiul pe modelele culturale ale lui Hofstede in care noi romanii iesim cu un indice de Feminitate (capul plecat sabia nu il taie, hai sa facem sa fie bine pentru toata lumea etc.) insa in declin, iar declinul inseamna cresterea nivelului de Masculinitate.

Cum se prezinta o parte din sexul frumos in business, in Romania la ora actuala? As paria pe level 1 - adoptarea masculinitatii. Iata cateva tendinte, unele dintre ele vin si din capitalismul canibalic pe care inca il digeram:
- cariera trece pe un prim loc exclusivist
- accesul la bani si influenta cresc exponential sentimentul de putere (traditional derivat doar din curtea pe care o facea barbatul) iar puterea transforma/corupe/convinge
- dorinta de acumulare creste in detrimentul dorintei de a impartasi
- scade timpul alocat activitatilor (complet) extraprofesionale
- creste nerabdarea, frenezia cu care e consumat timpul ramas
- creste nivelul de angoasa - derivat din dilema "Cum sunt eu femeie intr-o lume in care mi se cere sa fiu ca un barbat?"

Ajungem la:
- femei care fac demersuri seriose in a-si regasi latura feminina
- femei care nu reusesc sa acceada la functii inalte tocmai din lipsa unor trasaturi "masculine"
- femei care ajung sa desconsidere feminitatea sau ce ii este specific
- femei care traiesc dileme in gasirea echilibrul interior - porniri firesti launtrice vs. presiunea mediului
- etc.

Cam trist nu? Fara discriminari, situatii similare se petrec si in tabara sexului tare. Deseori bataliile de sine se duc intre masculinitatea si feminitatea fiecaruia.



"Our hopes and expectations, black holes and revelations" (Muse)

Brambureala sexuala este in toi. Cine face regulile? Cine poate. Si cine poate? Probabil persoana cea mai versatila, cel/cea care reuseste sa get the most out of everything, iar aici includem si masculinitate/feminitate in relatiile personale sau profesionale. Daca vrei sa faci regulile, trebuie sa ai si DICK si PUSSY. Iar pentru asta e nevoie de level 2 - echilibrul/sinergia potentelor masculine si feminine.

Pentru ambele sexe este mai mult decat acceptarea ambivalentei masculinitate/feminitate pe care o avem cu totii. Este momentului in care depasim macho-ul si bitch-ismele, lasam la o parte discriminarea vreunei emisfere cerebrale si imbratisam deschis intreaga experienta umana pe care o avem la dispozitie.

3 comentarii:

Anonim spunea...

ma bucur ca ai vazut cana asa cum am vazut-o si eu :))

potenta spunea...

tare blogul mai baga ca imi place :)

Anonim spunea...

Love me, love my dog.