miercuri, 9 ianuarie 2008

Efectul Pilat din Pont

“ Eu ti-am spus cum stau lucrurile, tu faci cum poftesti”

“ Crezi ceea ce doresti”

“ Treaba ta”


Daca va suna cunoscut expresii de acest gen, nimic nou sub soare. Este spalarea simbolica pe maini de responsabilitate, un “ecce homo” modern. Pentru persoana care primeste astfel de replici, un lucru este clar de la inceput: interlocutorul este dezinteresat de un acord, joaca tare (la intimidare) sau nu stie cum isi poate exprima ferm insa empatic un punct de vedere. Indiferent de caz, este evidenta lipsa continutului de “inteligenta emotionala” a replicii primite.


Cand dam astfel de replici? Inafara situatiilor in care aceasta abordare, pe care o denumesc sugestiv « efectul Pilat din Pont » este o trasatura majora a abilitatii de comunicare a unei persoane, deseori ea da indicatii asupra faptului ca s-a atins o limita. Aceasta poate fi una de negociere, una de rabdare, una de timp – ii putem spune una de abilitati sau de resurse.
Evident se intampla dupa ce am fost implicati, intr-un fel sau altul, in comunicarea respectiva. Cand dam astfel de replici, creeam neintelegere si paradox in mintea interlocutorului nostru, il bagam in nisipuri miscatoare – ne putem astepta la reactii neasteptate ale acestuia.

In cazul in care interlocutorul nostru e doar playing tough (lucru normal intr-o societate centrata pe individ si individualism), limita atinsa este una fictiva, ea putand fi eliminata printr-un stimulent adecvat de ex. aruncarea in joc a unor noi aspecte de negociat, oglindind comportamentul sau etc.. Interesele sau motivatia interlocutorului in gasirea unui acord, exista insa nu sunt explicite.

Indiferent de combinatia motivatii+abilitati+resurse a partenerului de discutie, o buna alternativa este reluarea discutiei din punctul 0 - clarificarea motivatiilor ambilor parteneri de discutie – SAU daca nu a existat un astfel de punct 0, atunci ar fi cazul ca macar acum sa fie luat in discutie.

Pozitionarea efectului Pilat in triunghiul dramatic Karpmann


Triunghiul dramatic defineste 3 pozitionari pe care le putem avea in interactiunile cu semenii nostrii: Agresor, Victima sau Salvator. Desi aparent:

- evitarea responsabilitatii transmite neasumarea, discreditarea sau ignorarea nevoilor celuilalt , ea nu este doar in apanajul Agesorului. La fel poate proceda si un Salvator ajuns la capatul rabdarii (si in acest caz se transforma fie in Agresor, fie in Victima “ma coplesesc cererile / argumentele / neascultarea ta”). Deasemenea, Victima care aplica efectul, devine Agresor trecand la faza in care prin spalarea mainilor, plateste Agresorului politele.

- pozitionarea ca Salvator, nu este nici buna, nici cel mai mic rau dintre cele 3. Salvatorul poate fi prins foarte usor la mijlocul tirului celorlati 2 si isi poate “pune palaria” Victimei sau Agresorului, ajungand sa aplice efectul.


Concluzia e naturala. In majoritatea relatiilor pe care le avem cu semenii nostrii, este de evitat atat Triunghiul Dramatic, cat si efectul Pilat.
Altfel spus, aplicarea efectului Pilat din Pont e benefica doar pentru a-l contracara.


Iata cateva alternative de replici, la efectul Pilat, pentru momentele in care noi insine ajungem, in cadrul unor interactiuni la limite:

“ Imi doresc sa , am o limita in privinta X, hai sa gasim o solutie luand in calcul aceasta”

“ Iata punctul meu de vedere, tu ce parere ai?”

“ E posibil ca punctul meu de vedere X sa nu iti fie pe plac, hai sa vedem ce putem face in privinta asta”

“Oamenii slabi se arata puternici in timp ce oamenii puternici se arata slabi” Sun Tzu

Niciun comentariu: