joi, 3 iulie 2008

Diatribe: Cum sa fi dat afara

Cineva spunea odata "voi, trainerii, sunteti asa... cam pe invers" si, dintr-o anumita perspectiva, avea mare dreptate. Pana la urma, doar gandind "invers" avem o sansa de observa cu alti ochi 'normalitatea'. Consequently, daca consultanta de net pe parte de cariera incepe cu sfaturi de cautare de job-uri, do's/don'ts la interviuri si se termina in cosuri cu gunoi www.desprefirme.com , iata o lista cu recomandari ready-to-use despre cum sa fi dat(a) afara. In cazul in care nu reusesc aceste lucruri din prima, exista o sansa bunicica de a-ti face o reputatie de pomina (iar studiile spun ca romanii se dau in vant dupa reputatie, nimic nou nu?)

1. Romantisme ierarhice
Dragostea e mare si frumoasa, iar nimic din acesta lume nu se poate pune de-a curmezisul ei. Nu vorbesc de flirturi si amoruri cu colegi de birou sau din alte departamente. Un target cool sunt sefii. Cu cat mai mare cu atat mai bine. De la discutie nevinovata la cafea, se poate ajunge la orizontala. Daca gestiunea contextului colateral orizontalei (reprosuri, acuze, fiertul in suc propriu, indiferente, dominari) este facuta cu maiestrie, se poate ajunge la cautarea unui nou job. Si de obicei, persoana care isi va cauta noi oportunitati personale nu este seful.
2. "Tuning"-ul informatiilor din CV si la interviu
Iata alt joc interesant de putere bazat pe strategii de control vs. evitare. Daca
intervievatorul evita sa spuna lucrurile mai putin placute din organizatia sa si isi exercita controlul in a descoase candidatul, candidatul va incerca sa controleze jocul prin masluirea CV-ului (si a discursului despre abilitati) evitand aspectele pe care le considera mai putin favorabile. Finalmente, ambii isi pot strange mainile si semna contracte, plecand la drum cu asteptari false unul in privinta celuilalt. Angajatorul isi va da seama de lipsa de abilitati, iar angajatul fost-candidat de realitatea "cruda". Din nou, cineva isi va cauta un nou job.
3. Transparenta excesiva a cautarii unui nou job
Una din tacticile de a forta mana cuiva este de a-i face cunoscute planurile tale in privinta sa. Cu cat planurile sunt mai sumbre iar actiunile sunt vadit corelate cu acestea, sansele de scandal sunt mai mari. Astfel, trimiterea cv-ului de pe calculatorul de serviciu, vizitarea excesiva a site-urilor de job-uri si a firmelor de plasament de forta de munca, interviuri telefonice si discutii pe teme apropriate intra in aceasta categorie. Indiscretia crasa in cautarea unui job poate fi o forma de naivitate sau premeditare.
4. Barfa cea de toate zilele
Inafara de rolul de lubrifiant social, in functie si de "politica de comunicare interna" a firmei, barfa poate fi conflictogena. Cu atat mai mult cu cat se indeplinesc urmatoarele conditii de baza: stirea (continutul barfei) indiferent daca e falsa sau adevarata spune despre lucruri care ustura, este adresata persoanelor din apropierea "simpatica" a barfitului, este adresata in susul piramidei ierarhice, virulenta si constanta. Coerenta barfei e mai mult sau mai putin importanta, gradul de picanterie face diferenta.
5. Cine fura azi un bou, maine se uita cu jind la cireada
E clasica chestia cu insusitul pixurilor, trasul cursurilor la xerox, plecatul acasa cu sticle de apa, rezolvatul problemelor personale cu resursele companiei. Adevarul trebuie privit in fata... astea sunt gainarii. Luatul bazelor de date, a documentelor confidentiale, privitul in calculatorul sefului sau a colegilor, intrarea pe parolele altora in aplicatii, trasul in tzeapa a firmei pentru interese personale sau ale cercului de prieteni sunt intr-adevar actiuni demne de un viitor Capone, Gotti etc. Aici, bonusul oportunitatilor de cariera viitoare include si institutii de invatamant superior precum Universitatea de la Gherla, Academia de Stiinte Jilava sau Colegiul Superior Poarta Alba.
6. Fuga de raspundere... prin porumb
Scriam mai demult despre principiul "la placinte inainte, la razboi inapoi" in privinta asumarii succeselor si neasumarii esecurilor. Cine "uita" in situatiile de succes sa mentioneze si pe cei care au contribuit la asta sau detasandu-se complet de orice esec dand vina pe ceilalti, face pasi importanti in directia unor noi oportunitati de cariera. Alte beneficii ar fi: recunostiinta vesnica a celorlalti, alienarea oricarei idei de principii si valori (spirit de echipa, responsabilitate, gandire constructiva etc.) in business, contributia personala la dezvoltarea unui mediu de afaceri canibalic. Una dintre scuzele care se pot folosi pentru a justifica acest comportament (e adevarat, nu merge la toata lumea) este "ce vrei..? asa e in viata, care pe care."
Tot in aceasta categorie intra aplicatiile practice in corporatie a proverbului "Tara arde, baba se piaptana".
7. Bun ii vinul ghiurghiului... hic!
Nimic nu se compara cu sentimentul inaltator de a venit bine trosnit la munca. Inconjurat de aburi roz, executand miscari de breakdance, impartasind vorbe de duh si dileme existentiale, se poate creea un momentum memorabil si unic. Daca nu va fi unic, atunci esti acolo unde trebuie. Vorba unui fost coleg de serviciu "Job-ul nu e carciuma ca sa stai toata ziua acolo"
8. Surfing the net
Aici as dori sa adaug ca un efect maxim se poate obtine prin accesarea paginilor cu continut pentru adulti, eventual de pe calculatoarele colegilor. Nu e de neglijat si inscrierea celorlalti, eventual targetat in functie de "nevoi", in liste de distributie de mailuri cu content de tipul implanturi, mareste-ti capacitatea, filme cu fetite si oftaturi reale.

More to come...


Disclaimer: acesta este un pamflet/diatribă/paschinadă/polojenie.

Niciun comentariu: