miercuri, 5 martie 2008

De ce m-as bucura de cost-cutting ?

Cost-cutting-ul este o realitate normala tot mai prezenta in peisajul business autohton. Se intampla brusc, in puseuri sau pe nesimtite. Dupa ani buni in care lucrurile mergeau de la sine, consumatorul nefiind prea educat sau pretentios, orice echipa manageriala isi gasea justificarea competentei in rezultatele bune derivate din cresterea organica a economie, lucrurile se aseaza incet si dureros in matca lor. Desigur, cost –cutting-ul se poate face in diverse maniere, cu diverse rezultate, de la foarte destepte pana la foarte stupide (de tipul rationalizarii hartiei de toaleta).

Cum nu doresc sa dezvolt tema din punct de vedere academic mai mult decat atat, ci mai degraba sa ma joc cu spiritul critic, ego-ul, logica si anti-logica, bunul si raul simt deopotriva, iata un mic “ghid de supravietuire mentala” pentru perioadele de cost cutting.

Enjoy:

Daca ceea ce se taie reprezinta costuri prea putin justificate, rezulta ca ce nu se taie reprezinta investitii valoroase. Daca nu sunt dat afara, sunt PRECIOUS… yuppi!

Daca sunt dat afara pe motiv de cost cutting atunci… pe mine m-au costat mai mult nervii facuti cu astia, deci ma opresc din aruncatul orzului pe gaste. Cost-cutting-ul real este al meu si e bun!

Daca sunt dati afara colegi de-ai mei, va trebui sa lucrez mai mult… hmm. Dar daca doar eu raman, pana la un anumit punct am posibilitatea sa fac pe mironosita si sa cer mariri, functii etc. Oricum, vor avea de unde sa imi dea.

Daca prin cost-cutting sunt privat de niste lucruri care mi se pareau firesti gen suc, cafea etc. iata o ocazie incredibila de a realiza desertaciunea lumii materiale.Deci mai multa spiritualitate. In plus, toata lumea stie ca ascetii traiesc mult.

Cost-cutting-ul este cel mai bun body shaper. Putem uita de bani aruncati pe diete. Daca nu ne prinde varianta cu spiritualitatea, cel putin nostalgia dupa lucrurile pierdute ne va face sa slabim.

In plus, cafeaua creste tensiunea, cola are chimicale. Nu va fie tarsa daca unii din Top Management vor avea access la aceste lucruri. Daca ei se toxifiaza, vor capota mai repede sub presiunea sarcinilor, supraponderabilitatii etc. , noi vom avea tenul curat si ficatul luna pe cand actionarii ii vor schimba pentru lipsa de rezultate.

Daca simtiti ca va imbolnaviti fara lucrurile taiate, nu va fie teama. Organismului dvs. Reactioneaza firesc la debarasarea de excesele anterioare. E sansa lui de mantuire, nu i-o refuzati.

Daca compania isi doreste cost-cutting, de ce m-as pune eu contra? Dimpotriva, daca head-hunter-ul profita de slabiciunea dumneavoastra fata de mici placeri ale vietii, consilierul in cariera va spune ce te costa sa vii chiar tu cu idei ingenioase in acest sens. Cu siguranta vei fi apreciat ca unul dintre putinii care inteleg si se muleaza pe noua strategie de crestere a profitabilitatii.

Cine se vede victima intr-un astfel de proces, sa sara intr-un picior de bucurie. Nu avem nevoie de prea multa minte ca, in momentul in care vom fi in postura de decident, sa aplicam exact aceleasi metode cu care ne obisnuim acum. Victima agresata devine agresor si, la fel precum ucenicul isi depaseste maestru, e posibil sa duceti zgarcenia, gandirea liniara si cinismul pe noi culmi.

Daca cost-cutting-ul se aplica la elemente de stricta necesitate sanitara sau alimentara, e clar ca aceste cheltuieli reprezinta un element major in finantele firmei. Deci, profitul e radical influentat de aceste lucruri. Inseamna ca nu este la fel de consistent pe cat credeam ca ar putea fi? Nici o problema. Cand ajungi jos de tot, directia de evolutie nu poate fi decat in sus.

Nu fii preocupat de faptul ca postul tau n-ar mai fi sigur. Mai sigur de atat n-ar putea fi niciodata. Companiile sunt preocupate cu adevarat de performanta atunci cand castiga bine. Fara castiguri, nimeni nu investeste in sisteme performante de evaluare a performantei, assessment center-uri etc. Ca sa nu mai vorbim ca, daca se duce vorba in piata despre dificultatile companiei tale, potentialii candidati vor fugi ca potarnicile, deci nu vor avea pe cine sa recruteze in locul tau chiar daca faci o treaba de mantuiala.

Daca esti cumva in echipa de recrutare a unei companii in cost-cutting, la care i s-a mai dus si buhul ca are astfel de dificultati, aparenta neliniste ce te poate cuprinde nu se justifica.Neavand cum sa recrutezi talente, intotdeauna te vei putea justifica plasand propriile nemultumiri ca motiv vis-à-vis de turn-over-ul ridicat sau lipsa de randament a candidatilor pe care ii selectezi. Daca nu te multumesc scuzele de 2 bani, atunci ai in fata o adevarata provocare profesionala: sa recrutezi oameni buni, cu motivatii solide si anduranta. Asta da challenge profesional.

Daca ai aspiratii inalte din punct de vedere moral si principii profesionale sanatoase, poti sa fii sigur ca macar o parte din colegii care nu dau bir cu fugitii la aceste neplaceri sunt oameni de mare caracter, cu un bun simt al umorului fata de greutatile vietii. Toata lumea cauta oameni pe care sa se poata baza la greu.

Daca compania la care lucrez este in cost-cutting, inseamna ca cineva si-a dat seama ca ceva nu merge bine. Asa cum o greseala recunoscuta e pe jumatate iertata, la fel o problema pe care o recunoastem ca o avem, ne plaseaza la jumatatea drumului catre rezolvarea ei.

Daca ma gandesc prea mult la cost-cutting, poate voi innebuni… ia sa ma gandesc eu la alte lucruri mai frumoase. Acusica e 8 Martie, ziua femeii & stuff .. :-)

2 comentarii:

Iohonney spunea...

foarte bine structurat.sigur ai avut 10 la matematica..:D

Anonim spunea...

salut.
blogul lui geo, cel cu studiul e: www.subvertingcapitalism.blogspot.com

scuze de offtopic, dar nu aveam unde sa-ti las link-ul.

Ana