duminică, 7 decembrie 2008

Evlaviometru


Ladies and gentlemen,
Animals of all ages,

O carte interesanta, care vorba lui Julian Barnes "should be read from atheist to monk" este The GOD Delusion de Richard Dawkins.

Pentru cei interesati, iata un copy/paste al unei grile de masurare a credintei / necredintei. Macro si sociologic vorbind, eu as paria pe Romania agnostica (nivelul 3).

Nivelul 1
Teism puternic. 100% probabilitate a existentei lui Dumnezeu. Vorba lui C.G. Jung "Eu nu cred, eu stiu"

Nivelul 2
Probabilitate mare insa mai putin de 100%. De facto teist. "Nu pot avea maxima certitudine, dar cred cu tarie in Dumnezeu si imi traiesc viata pe premiza ca el exista"

Nivelul 3
Mai mare decat 50 % probabilitate insa nu cu mult peste aceasta cifra. Agnostic inclinand spre teism. "Sunt destul de nesigur insa prefer sa cred ca totusi exista"

Nivelul 4
Exact 50 %. Agnostic impartial. "Existenta sau non-existenta lui Dumnezeu este echiprobabila"

Nivelul 5
Mai putin de 50% insa nu cu mult sub aceasta cifra. Agnostic inclinand spre ateism. "Nu stiu daca exista Dumnezeu si sunt mai degraba sceptic in acesta privinta"

Nivelul 6
Probabilitate mica dar mai mult decat zero. De facto ateist. "Nu pot stii cu certitudine, dar cred ca existenta lui Dumnezeu este improbabila si imi traiesc viata pe premiza ca el nu exista"

Nivelul 7
Ateism puternic. "Stiu ca Dumnezeu nu exista si cu aceasta convingere a lui Jung, pot spune ca stiu ca nu exista"

Un comentariu:

Beri spunea...

eu as paria ca Romania e la nivelul 2 de fapt... asta ca medie aritmetica intre cei de nivelul 3 pe care ii invoci tu si taranii si oamenii simpli de la tara, care formeaza nivelul 1.
Ne vedem la Judecata! :)