marți, 27 mai 2008

Puterea retelei 'slabe'

Stateam in aceasta seara de vorba cu Ken Everett, de la Think On Your Feet, despre "retelistica": LinkedIn, 6 pasi virtuali pana la aproape oricine de pe planeta, cantitate/calitate a retelei de cunostiinte, puterea retelei atunci cand ai nevoie de recomandari etc. La un moment dat, Ken imi povesteste despre un fapt curios:

"Daca, la un moment dat, iti cauti job si te decizi sa intrebi reteaua de cunoscuti daca stiu posturi si te pot recomanda, pe cine ai intreba: reteaua 'puternica' sau cea 'slaba'? Care dintre ele iti poate garanta, statistic vorbind, o reusita mai mare (job interesant, bani mai multi etc.)?"

Raspunsul corect, curios fapt, este reteaua 'slaba'.

Acest lucru poate fi sustinut, inafara de calculele de probabilitate, de urmatoarele argumente:
- reteaua 'puternica' (adica persoane cu care ai relatii consistente sau contacte mai mult decat ocazionale), este in general formata din persoane cu interese si nivel profesional similar. Oamenii acestor retele actioneaza intre ei ca si peers-i, deci statistic vorbind, oportunitatile la care are access reteaua, sunt oportunitatile care nu te ocolesc nici pe tine
- din acelasi motiv care limiteaza diversitatea job-urilor, reteaua 'puternica' poate actiona ca si un competitor pentru aceeasi felie de cascaval
- in reteaua 'puternica', uneori, avantajul de a fi prea bine cunoscut, se poate intoarce impotriva ta in 2 moduri: fie judecati de valoare limitative legate pe propria-ti persoana, fie acelasi tip de judecati de valoare cu privire la compatibilitatea ta cu un post vacant
- tot in aceeasi gama de paradigme relationale, deoarece oamenii apropiati doresc binele prietenilor lor, nu doresc sa isi asume un risc de periclitare a unei relatii facand, poate, o recomandare neinspirata. Altfel spus, mare atentie cand grija altora se transmuta in substituirea propriei judecati.
- toate lucrurile de mai sus, privite din punct de vedere al unei solicitari catre reteaua 'slaba", pot deveni favorabile. Cunoscandu-te mai putin, reteaua slaba se poate simti flatata sa te poata ajuta, surpriza contactarii ei poate duce la angajamente mai mari dpdv efort de search, intuitia ei (fiind mai putin afectata de efectul de cunoastere si experiente comune) functioneaza mai bine, capacitatea de asumare de risc poate fi mai mare din prisma unei presiunii relationale mai mici.

Nu ma indoiesc ca argumentele de mai sus pot fi larg discutabile. Daca mai luam in calcul si modelul comportamental romanesc, este posibil ca sa gasim suficiente exemple total opuse. Insa, daca la un moment dat, iti cauti un job iar reteaua 'puternica' nu te ajuta prea mult in aceasta privinta, nu ai nimic de pierdut sa incerci si prin reteaua 'slaba'.

Oare proverbul 'Tine-ti prietenii aproape, iar dusmanii si mai aproape" se leaga cu chestiunea de mai sus?

Un comentariu:

o picătură spunea...

se prea poate şi...acestea fiind spuse voi încerca pe pielea mea puterea reţelei "slabe"