Te plac colegii de munca? Vorbesc cu tine sau ai senzatia ca se lasa linistea imediat ce intri in birou? Ti se cere parerea pe teme profesionale sau mai degraba din orice alt domeniu?
Intr-un articol aparut in 2005 in Harward Business Review, Tiziana Casciaro si Miguel Sousa Lobo defineau 4 tipuri de “personalitati” la locul de munca:
- Vedeta Meseriasa
- Vedeta Incompetenta
- Ticalosul Meserias
- Ticalosul Incompetent
Despre ce este vorba?
La serviciu, gradul in care ne apreciem colegii de munca este determinat de 2 factori: Competenta Profesionala si Atractivitatea Personala (Likeability Factor). Astfel, persoana cea mai compententa profesionala va intruchipa Meseriasul, la polul opus fiind Incompetentul. Daca o persoana stie sa comunice, sa fie bun coleg, sa asculte si are o atitudine pozitiva orientata spre solutii, vom spune ca este o Vedeta, avand un grad de atractivitate personala mare. In contra, o persoana care dovedeste “fitze”, are o atitudine de superioritate/dominanta fata de colegi si in general este rautacioasa sau razbunatoare, va fi cu usurinta catalogata ca Ticalos.
Combinand cei 2 factori: compententa si atractivitate personala avem descrierea succinta a celor 4 tipologii profesionale: Ticalosul Meserias – persoana competenta profesional insa evitata de colegi datorita felului de a fi; Vedeta Incompetenta – slabul profesionist insa “sufletul petrecerii”; Vedeta Meseriasa – care este atat competent cat si iubit de colegi si, in fine Ticalosul Incompetent, care nu mai are nevoie de introducere.
Evident, cele 4 tipologii sunt caricaturi, organizatiile tind sa excluda atat incompententii cat si ticalosii, insa in general poti impartii angajatii unei firme in cele 4 categorii.
Ce prefera organizatiile?
Deseori, intreband despre preferintele in recrutare pe managerii din organizatii profund ancorate in domeniul tehnic, vei obtine in multe cazuri raspunsuri de tipul: “Pentru mine important este ca persoana pe care o aleg sa corespunda din punct de vedere tehnic (adica al competentei profesionale), pot sa trec cu vederea faptul ca acest om imi este antipatic”. Interesant este faptul ca intreband aceleasi persoane despre oamenii aflati in echipele lor, vom observa usurinta cu care formeaza relatii profesionale cu persoane din categoria Vedeta si tendinta de intoleranta si excludere a celor din categoria Ticalos. Va conta mai putin cat de pregatita si capabila este persoana, daca pur si simplu nu ne place stilul ei arogant sau agresiv, vom refuza sau vom gasi toate mijloacele sa evitam conlucrarea cu aceasta. Pe scurt, un plus la gradul de Atractivitate Personala pare a conta mai mult decat un plus la factorul Competenta Profesionala.
Totusi, in aceasta situatie, in ce masura suntem profesionisti si facem alegeri profesionale?
Adevarat este ca privind situatia la rece, nu merita sa ne refuzam accesul la cunostiintele si competenta Ticalosului, doar pentru simplul fapt ca nu ii suportam atitudinea. Pe de alta parte, deseori accesul la informatia si competenta Ticalosului, poate fi dificila pentru simplul fapt ca este un ticalos si nu o impartaseste. Deasemenea, un proces de invatare inseamna deseori sa iti expui deschis propriile lipsuri sau incompetente iar acest lucru este destul de riscant atunci cand ai de-a face cu un Ticalos.
Specialistii in stiintele sociale vorbesc des despre tendinta fiecaruia dintre noi de a simpatiza persoanele care se seamana cu noi (“cei care se aseamana, se aduna”). Astfel, in linii mari, Ticalosul perceput de cineva, se poate apropiat de un statut de Vedeta, in ochii cuiva care ii impartaseste comportamentul sau valorile. Astfel, factorul de Atractivitate Personala, poate contribui pozitiv sau negativ fata de organizatie la crearea retelelor sociale interne.
Ticalosul de astazi poate deveni Vedeta de maine
Daca deseori se spune abilitatea de a fi un bun manager inseamna in primul rand a avea bun simt, as indrazni sa spun ca pentru a obtine statutul de vedeta trebuie in primul rand sa dai dovada de toleranta. Toleranta in a accepta diversitatea celorlalti, toleranta in a accepta propria noastra conditie de oameni supusi greselii si nu in ultimul rand toleranta legata de standardele pe care le fixam vis-a-vis de noi insine.
Deasemenea, incearca urmatoarele intrebari:
- Cat de usor as lucra cu oameni care se poarta exact ca mine?
- Colegii mei se bucura sa ma vada? Imi raspund la e-mail-uri? Sunt inclus in discutiile lor?
- Ce mi-ar spune cu sinceritate o persoana in care am incredere, legat de gradul de Atractivitate Personala pe care il manifest ?
- Am tendinta de a judeca comportamentul celorlalti sau mai degraba ma preocup de imbunatatirea comportamentului meu?
- Care este primul pas, chiar si aparent nesemnificativ, pe care il pot face pentru a-mi creste Atractivitatea Personala?
Nu in ultimul rand, cheia spre cu grad de Atractivitate Personala mai mare, este descoperirea aspectelor care te potenteaza pozitiv si negativ in situatiile de munca si, evident, lucrul individual pe cele pozitive.
De ce ar merita sa am un grad de Atractivitate Personala mare?
Raspunsul este simplu. Practic, exista foarte putine locuri de munca de tipul “turn de fildes” in care interactiunea cu ceilalti sa fie zero, deci nu poti “scapa” de evaluarea Atractivitatii Personale din partea celorlalti. Deasemenea, Atractivitatea Personala influenteaza major atat reusita ta in munca cat si sansele de evolutie in cariera. Aminteste-ti doar de formula celebra “Hire for Skills, Fire for attitude” (“Angajezi pentru abilitati (tehnice), Dai afara pe motive de atitudine”).